Η τρελή ιστορία ενός ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή που κορόιδεψε τέσσερις ομάδες

Ο Ολλανδός εξτρέμ Bernio Verhagen υπέγραψε με τέσσερις ομάδες σε τέσσερις χώρες και δεν έπαιξε κανέναν αγώνα.

Τη χρονιά που μας πέρασε, ο 25χρονος Bernio Jordan Enzo Verhagen έκανε μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς για Ολλανδό ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή. Πήρε ένα αεροπλάνο για να παίξει για μια ομάδα που λέγεται FC Dinamo-Auto στην Υπερδνειστερία, μια ανεξάρτητη περιοχή της Μολδαβίας που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990.

Η FC Dinamo-Auto είναι βασικά ερασιτεχνική ομάδα, χωρίς δικό της γήπεδο. Ο Verhagen έμεινε μαζί τους για λίγο και δεν έκανε ποτέ το ντεμπούτο του στην εντεκάδα. Σύντομα επέστρεψε στην Ολλανδία, όπου του μίλησα για το ολλανδικό μου podcast για να τον ρωτήσω για τον καιρό που πέρασε στην Υπερδνειστερία. Αφού κυκλοφόρησε το podcast, έλαβα μερικά ανήσυχα μηνύματα από ακροατές που με προειδοποιούσαν ότι εμπλεκόταν σε απάτη με πιστωτικές κάρτες.

Όταν τον ρώτησα σχετικά, είπε ότι ήταν haters και μου είπε να του δώσω ονόματα. Δεν το έκανα, αλλά κάτι δε μου πήγαινε καλά. Αποφάσισα να παρακολουθήσω την καριέρα του και προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα ότι οδηγήθηκε στη Νότια Αφρική, τη Χιλή και τη Δανία ως το τέλος της χρονιάς.

Όταν είδα στο Twitter ότι η Cape Town City FC είχε ανακοινώσει τον Verhagen ως έναν από τους παίκτες της, εξεπλάγην. Δεν είχε παίξει ούτε ένα παιχνίδι στην Υπερδνειστερία και η Cape Town City FC είναι αξιόλογη ομάδα στη Νότια Αφρική. Αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο παράξενα όταν έφυγε από την Cape Town City, έναν μήνα μετά, πάλι χωρίς να παίξει ούτε έναν αγώνα και εμφανίστηκε ξανά στην Audax Italiano, μια ομάδα της Α’ κατηγορίας της Χιλής. Λίγους μήνες αργότερα έφυγε, χωρίς να έχει παίξει κανέναν αγώνα.

Η επόμενη φορά που άκουσα για εκείνον ήταν στις 5 Νοεμβρίου. Η δανέζικη Viborg FF, μια ομάδα Α’ Εθνικής που κέρδισε το Κύπελλο Δανίας το 2000, έγραψε στο site της ότι είχαν υπογράψει τον Verhagen. Πήρε τη φανέλα με το νούμερο 28.

Πριν τον συστήσει η ομάδα επίσημα ως παίκτη της, ο Verhagen έδωσε συνέντευξη στη χιλιανή εφημερίδα La Tercera μέσω Skype. Είπε ότι έφυγε από τη Χιλή με τη χιλιανή κοπέλα του Nayaret Muci, που επίσης συμμετείχε στην κλήση για να μεταφράζει.

Κείμενο Sam van Raalte