Θοδωρής Ζαγοράκης: Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Από αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλήθεια πως γεννήθηκε αυτή η απόφαση για την εμπλοκή σας στην πολιτική;

Όλα προέκυψαν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2014, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, μου πρότεινε την εμπλοκή μου στην πολιτική. Μέχρι τότε είχα δεχθεί πολλές προτάσεις, αλλά τις είχα απορρίψει, καθώς δεν με εξέφραζε το περιεχόμενο της δραστηριότητας των βουλευτών εντός των συνόρων. Ο κ. Σαμαράς μου εξήγησε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος ενός Ευρωβουλευτή, μου έκανε ξεκάθαρο ότι ο τομέας που ήθελε να ασχοληθώ ήταν αυτός του αθλητισμού, της παιδείας και της νεολαίας, πράγματα που γνώριζα πολύ καλά, οπότε αποδέχθηκα την τιμητική πρότασή του.

Αυτή τη φορά γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την Τρίτη επανεκλογή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Εδώ και αρκετό καιρό ένιωθα πως πολλές από τις θέσεις και τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας δεν με εξέφραζαν πια. Η κοινή πορεία μου με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία με φιλοξένησε στον χώρο της όταν αποφάσισα να εμπλακώ στην πολιτική για να στηρίξω τη χώρα μου στη δύσκολη εποχή του 2014, απλώς έκλεισε, όπως κάθε κύκλος που κάποτε κλείνει.

Σ’ αυτή την απόφαση σας έπαιξε ρόλο η παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Γνωρίζω πολύ καλά τον Νίκο Ανδρουλάκη, τι εκφράζει, τις απόψεις του για τα εθνικά ζητήματα, συνεργαστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις στο πλαίσιο των δράσεών μας στην Ευρωβουλή, τον εκτιμώ ως άνθρωπο και πολιτικό και πιστεύω στις ικανότητές του. Επιπλέον, νιώθω σε πολλά ζητήματα πολύ κοντά στις θέσεις και τις απόψεις του. Έτσι αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση που μου έκανε, αφού ήδη είχα εκφράσει την πρόθεσή μου να αποχωρήσω από τον χώρο της Ν.Δ. Ο κ. Ανδρουλάκης θεώρησε πως μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω στη χώρα μου, μου έκανε την πρόταση – και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό- κι εγώ την αποδέχτηκα για τους λόγους που ήδη ανέφερα.

Σ’ αυτή τη δεκαετή παρουσία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ποιες ήταν οι κυρίαρχες μάχες σας, ο άξονας γύρω από τις δράσεις σας;

Η συμμετοχή μου στο Ευρωκοινοβούλιο μου έδωσε τη δυνατότητα να προωθήσω συστηματικά ζητήματα που αφορούν την ευημερία της νέας γενιάς, με τακτικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης. Ζητήματα σχετικά με τη συμβολή του αθλητισμού στην ψυχική υγεία των νέων, την έξαρση περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων, την αναβάθμιση του αθλητισμού στα σχολεία.

Πoια είναι η γνώμη σας για την Ελλάδα στην Ευρώπη;

Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί, έτσι, να συνδιαμορφώνει τις συνθήκες που την αφορούν. Ο κόσμος, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως εκεί, στην Ευρώπη παίρνεται η πλειοψηφία των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, την περίθαλψη, την οικονομία, την προστασία και άμυνά μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει στη διεκδίκηση κονδυλίων και αύξηση των πόρων για σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις σε κάθε σχολείο, με ενιαίο αθλητικό σχεδιασμό αθλητικών και σχολικών υποδομών σε τοπικό επίπεδο, με ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων και σωματείων, με στήριξη και επιχορήγηση φορέων και προγραμμάτων που προωθούν τον παιδικό και νεανικό αθλητισμό. Η στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι απαραίτητη και χρειάζεται να αντιμετωπισθεί συνολικά με τη λήψη των κατάλληλων θεσμικών μέτρων. Και για αυτό, προσωπικά, θα συνεχίσω να παλεύω με όλες τις δυνάμεις μου. Για τα παιδιά μου, τα παιδιά σου, τα παιδιά όλων μας.

Φέτος είναι η επέτειος των 20 ετών από τη κατάκτηση του Euro 2004. Ποια είναι η κορυφαία στιγμή σας;

Η στιγμή της απονομής. Εκατομμύρια μάτια ήταν στραμμένα πάνω μου. Όλη η Ελλάδα, τα εκατομμύρια των ομογενών στη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αμερική και όπου αλλού υπήρχαν Έλληνες. Έπιασα με το ένα χέρι το τρόπαιο και με το άλλο κρατούσα τη γαλανόλευκη σημαία. Ένιωθα να σηκώνω ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν είστε οι πρώτοι που ζητούν να τους περιγράψω τα συναισθήματα που ένιωσα. Δεν ξέρω. Δεν περιγράφεται με λέξεις. Η απόλυτη ευτυχία.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει κυκλοφορήσει η αυτοβιογραφία σας – «Αρχηγός- Η δική μου αλήθεια». Τι προσδοκάτε από αυτή την έκδοση του πρώτου βιβλίου σας;

Στις 368 σελίδες του βιβλίου θέλω να περάσει ως μήνυμα στα νέα παιδιά να συνεχίζουν να παλεύουν, να πιστεύουν, γιατί ένα παιδί από ένα μικρό χωριό, τη Λυδία Καβάλας, κατάφερε να κάνει πολλά από τα παιδικά του όνειρα πραγματικότητα. Νιώθω ευλογημένος για όσα πέτυχα. Ευχαριστώ τον φίλο δημοσιογράφο Σταύρο Σουντουλίδη για τη βοήθειά του στο εγχείρημά μου αυτό αλλά και όλους όσοι με συντρόφευσαν στην πορεία της ζωής μου, όλα αυτά τα χρόνια, ευλογώντας με τη φιλία, τη στήριξη, την αγάπη, την αποδοχή τους.